Welkom in het Ringenaldusbos

Ringenaldusbos

Ringenaldusbos is het prachtige bos waar Dokter Prikkel leeft. Hier woont hij met zijn vrouw Egelien en zijn vrienden. Ook heeft hij een grote vriend genaamd Ringenaldus de Reebok. Het bos is naar Ringenaldus vernoemd. Hij heeft zelfs een standbeeld die is uitgehakt door Henk en Harrie Bontespecht.

Twentse boerderij

Ringenaldusbos

Ringenaldusbos

Bij de ingang van het bos hangt een groot bord waar Henk en Harry de letters RINGENALDUSBOS hebben uit gehakt. Tijdens het hakken van het bord was er nogal veel rumoer in het bos. Hierdoor kon Olivier de bosuil soms slecht slapen. Maar nu het bord er hangt, is Olivier er wel reuze trots op, omdat hij de waarnemende arts van dit prachtige bos is. Eens in de maand is er een vergadering waar alle probleempjes en nieuwtjes met elkaar worden besproken.

Prikkel en Egelien

Prikkel zorgt voor de dieren en Egelien zorgt voor het schoonhouden van het holletje waar ze samen verblijven. Ook is dit holletje de dokterspraktijk van Prikkel. Wanneer Prikkel op Ringenaldus zijn visites aflegt, gaat Egelien eerst de wachtkamer en de praktijk schoonmaken. Alle vieze geurtjes, haartjes en modderpoten moeten namelijk weg. Vervolgens gaat ze op pad met haar boodschappentas om voor wat eten te zorgen. Tegen de morgen komen ze samen weer thuis om van de heerlijke pissebedden wormen en eieren te smullen die Egelien heeft verzameld. Omdat egels nachtdieren zijn, doen Prikkel en Egelien daarna hun dag dutje. In de winter doen de egels een winterslaap. In die periode neemt Olivier de dokterspraktijk over.

Geert de mol

Hier zie je Geert de mol. Geert heeft een zere buik en moet daarom wel even bovengronds naar de praktijk van Dokter Prikkel. Later blijkt dat Geert glas heeft ingeslikt. Geert heeft weer onder de vuilstort zitten wroeten. Hij is vast een lege kapotte knakworsten pot tegen gekomen. Het is zo erg wat de mensen allemaal zo in de natuur weg werpen. Daar is Prikkel soms zo verdrietig over. Uit zijn medicijnenkast pakt Prikkel watten, dept deze in water en beveelt Geert hier een hap van te nemen. Bah, wat vies. Geert moet de volgende dag zijn hoopje aan Prikkel laten zien. Prikkel zal dan kijken of het glas eruit is gepoept. En zo heeft Prikkel nog meer patiënten op zijn spreekuur. Frits de eekhoorn met vlooien en Karel de Gaai die schor is van het krijsen. Ook is er een worm die erg in de knoop zat en een muis die niet meer kon piepen.

Op pad als bosonderzoeker.

Maurice de Meijer

Maurice kan hele mooie dingen maken van oude dode bomen. Hij noemt dat ‘carving’. Dit is de Engelse benaming voor ‘kerven’. Verliefde stelletjes kerven soms een hartje in de boomstam met een pijltje en hun naam. Prikkel zal dat nooit doen, ook al houdt hij nog zoveel van zijn Egelientje. De barst van de boom is een bescherming voor de boom, net zoals onze huid een bescherming is voor ons lichaam. Een boom kan dus ook verwond raken.

Van wie zijn de botjes in de braakbal?

Prikkel bezoekt ook regelmatig de boerderijen rondom het Ringenaldusbos. Petrus de kerkuil woont samen met zijn vrouw Annemarie op erve de Greve. Wanneer Prikkel naar de kalfjes op de deel gaat om te horen of ze ook nog last hebben van hoest, controleert hij meteen met zijn snuffelneus de braakballen die voor de grote deur liggen. Hij kan zelfs ruiken wie het was. De muizen in de winter gaan dan niet graag naar Olivier de bosuil. Ze wachten met hun kwalen dan liever totdat Prikkel weer wakker is. Veel muizen blijven vervolgens met wintertenen lopen. Beter zere tenen dan opgevreten worden. Verder brengt Prikkel een bezoekje aan de kippen, want deze hebben nogal eens last van legnood en bloedluis. Een enkele keer treft hij zijn lieve Egelientje, die de bloedluizen aan het verzamelen is voor het avondeten.
Egelien krijgt vaak een ei van de kippen. Dit vindt ze het erg eng, omdat de steenmarter vaak in het kippenhok komt om een ei te stelen. Maar Prikkel heeft daar iets op bedacht. Wat? Dat laat Prikkel jou dan wel zien.

Spoedgevallen

Prikkel hoort veel prikkelig nieuws op de boerderijen. Waar de ooievaar is geweest of wie er dood ging en begraven werd. Pieter de vos weet er veel te liggen. Pieter is een slimmerik.

Bij spoedgevallen fluit Prikkel meteen op zijn egeltenen. Ringenaldus de Reebok komt dan gelijk. Prikkel hangt dan een briefje op de deur, zodat de dieren weten dat hij er even niet is. Zijn schrijven is niet altijd correct. Prikkel is namelijk een beetje dyslectisch. Gelukkig neemt niemand dit hem kwalijk. Sommige andere dieren zien ook niet zo goed, zoals de vleermuis. Die leest het allemaal op zijn kop.

Copyright © 2021 – Ringenaldusbos – Mede mogelijk gemaakt door: – Bonndesign.nl – Tonny Bonnes – Privacyverklaring